КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Зустріч студентів та викладачів КНУТД з головою Урядової комісії з ліквідації аварії на ЧАЕС (1986 р.) Масиком Костянтином Івановичем

Рівно 31 рік нас віддаляє від найбільшої техногенної катастрофи минулого століття – Чорнобильської трагедії. Це одна з найтрагічніших сторінок не тільки в історії України, а й світу. Катастрофа стала найбільшою як за кількістю загиблих і постраждалих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

25 квітня 2017 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулась зустріч з головою Урядової комісії з ліквідації аварії на ЧАЕС (1986 р.), першим віце-прем’єр-міністром України (1990-1995рр.) Масиком Костянтином Івановичем. Відкрив зустріч та представив гостя проректор Вітковський Сергій Іванович. Всі ми пам’ятаємо ту страшну дату, і ця зустріч спрямована на те, щоб молоде покоління не забувало тих, хто віддав життя заради спасіння іншого.

 

Для студентів та викладачів КНУТД така зустріч дала можливість почути із перших уст правду про екологічну катастрофу глобального масштабу у Чорнобилі, відголоски якої ще довго будуть відчуватись не тільки в Україні, а й у світі. Костянтин Іванович розказував студентам про різні фактори, що вплинули на тяжкий перебіг подій та негативні наслідки аварії. На жаль, ніхто точно не знав, як потрібно діяти в таких умовах, тож робили все навмання. Головне було – врятувати якомога більше людей. Але особливо погіршувало ситуацію те, що всі рішення приймались лише владною верхівкою, і необхідність чекати вказівок була нестерпною. Розповідь викликала неабияке зацікавлення у студентів, багато з них задавали запитання гостю.

 

Костянтин Іванович поділився власними переживаннями та спогадами. Він зазначив, що тоді, в 1986 році, наука не давала повного уявлення про реальні масштаби і силу атомної аварії, тому ніхто не був готовий до такого фатального перебігу подій. Говорячи про події в Чорнобилі 26 квітня 1986 року, Масик Костянтин Іванович нагадав молодому студентському товариству про значимість героїчних дій ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які жертвували життям і здоров’ям заради усунення смертельних наслідків для населення. В перші години після вибуху саме люди, не думаючи про власне життя і постійно ризикуючи, намагалися хоч якось завадити нещастю. Кидались приборкувати аварію майже «голими руками», без засобів індивідуального захисту. Їх самопожертва не пройшла марно.

 

Ця зустріч не залишилась непомітною для українських телеканалів. Репортери «Першого національного каналу», ТРК «Київ» та телеканалу «Марс» приїхали, аби поспілкуватися з Масиком Костянтином Івановичем напередодні 31-ї річниці Чорнобильської трагедії.

Репортаж телеканалу «Марс»:

 

 

Дякуємо Костянтину Івановичу за цікаву розповідь і дружню зустріч.

Ми пам’ятаємо вас, герої Чорнобиля! Ваш подвиг величезний, і не тільки для України, а й для всього людства.

28.04.2017