КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Відбулась ІІ Міжвузівська конференція «Діалог культур у Європейському освітньому просторі»

16 травня 2017 року в Київському національному університеті технологій та дизайну в рамках святкування Дня Європи і Дня науки в Україні пройшла ІІ Міжвузівська конференція для іноземних студентів «Діалог культур у Європейському освітньому просторі», яка покликана поширювати досвід щодо підвищення якості підготовки іноземних студентів у вишах України, покращувати їх адаптацію у мовному середовищі, створювати умови для науково-дослідної роботи та публічних виступів.

Конференцію було проведено за ініціативи кафедри іноземних мов факультету економіки та бізнесу і відділу міжнародних зв’язків КНУТД.

Співорганізаторами конференції виступили: Український державний центр міжнародної освіти МОН України, Донецький національний університет (м. Вінниця), Кременчуцький національний університет ім. Михайла Остроградського, Криворізький національний університет, Подільський державний аграрно-технічний університет, Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, Культурно-освітній центр ім. Кароліни Лянцкоронської (Польща), Громадська організація «Грузинська діаспора», Об’єднана діаспора азербайджанців України (Азербайджан), Українсько-китайський центр розвитку культури і освіти (КНР), International Intellectual Corporation (I.I.C.) Limited (Грузія).

Пленарне засідання відкрив проректор з наукової та інноваційної роботи КНУТД д.т.н., професор Каплун В.В., який щиро подякував співорганізаторам, гостям, іноземним студентам, їхнім науковим керівникам та наголосив на значущості місії КНУТД щодо залучення саме іноземної молоді до наукової активності.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: директор Українського державного центру міжнародної освіти МОН України Шаповалова О.О., радник Міністра освіти і науки України Нурієв Е.П.о., проректор з науково-педагогічної діяльності та міжнародних зв’язків Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, д.н.держ.упр., професор, Заслужений діяч науки і техніки України Корецький М.Х., президент Культурно-освітнього центру ім. Кароліни Лянцкоронської Томецка М.Д., віце-президент громадської організації «Грузинська діаспора» Качарава І., директор Українсько-китайського центру розвитку культури і освіти, к.п.н., хормейстер Вей Лімін, керівник департаменту з міжнародних заходів Асоціації українсько-китайського співробітництва (АУКС) Гмиря С.Г., які відмітили високий рівень конференції, та зазначили, що сучасний стан освітнього процесу вимагає запроваджувати інновації та механізми розвитку науки саме у середовищі студентів і молодих вчених, а в умовах всесвітньої глобалізації знання іноземних мов стають особливо актуальними.

Проректор з науково-педагогічної та міжнародної діяльності КНУТД, д.т.н., професор Чабан В.В. ознайомив присутніх з інформацією про історію й сьогодення КНУТД, його здобутки і нагороди та окреслив перспективи наукового розвитку і потенціал щодо привабливості та конкурентоспроможності університету у сегменті міжнародного співробітництва взагалі та навчання іноземних громадян зокрема.

У залі були присутні науково-педагогічні співробітники та студенти-іноземці Київського національного університету технологій та дизайну, Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Національного авіаційного університету, Криворізького національного університету, Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, Кременчуцького національного університету ім. М.Остроградського, Подільського державного аграрно-технічного університету, Навчально-наукового інституту менеджменту та психології Університету менеджменту освіти НАПН України, Донецького національного університету економіки та торговлі ім. М. Туган-Барановського (м. Кривий Ріг), Херсонського державного аграрного університету, Донецького національного університету (м. Вінниця).

На секційному засіданні для іноземних студентів були заслухані цікаві і змістовні доповіді Хамрі Мухаммада (Марокко), Тораєва Халназара (Туркменистан), Хожабекової Ферузи (Узбекистан), Ларгу Абделли (Мароко), Альдахноса Одея Н. Мохаммеда (Лівія), Байрамова Махіра (Азербайджан), Чжана Кана (КНР), Лю Сяосюна (КНР), Лю Шуюаня (КНР), Шена Цзяле (КНР).

Загалом на конференції виступили і надали тези доповідей понад 120 представників професорсько-викладацького складу, молодих вчених, аспірантів і студентів не лише з КНУТД та з університетів-співорганізаторів, але й з провідних вишів регіонів України та фірм-партнерів. Кращі доповіді будуть опубліковані у збірці матеріалів конференції.

Учасники конференції обговорили питання культурних та освітянських традицій, що притаманні України та іншим країнам світу, розвитку сучасних вишів, традицій та перспектив навчання іноземних студенів у вишах України, аспекти вивчення іноземних мов як чинник зростання професійно-освітніх можливостей громадян інших країн, котрі отримують вищу освіту в Україні. У підсумках конференції були висловлені сподівання щодо продовження спілкування на тему включення іноземних студентів у мовне середовище сучасної України у контексті процесів трансформації та глобалізації.

Фінальним мажорним акордом конференції став святковий концерт за участю студентів, що навчаються у КНУТД, Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова, Подільському державному аграрно-технічному університеті, і кримськотатарського дитячого художнього ансамблю «Бадем».

17.05.2017