КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Репортаж про розробку спецодягу для інвалідів та тяжкохворих

У Київському національному університеті технологій та дизайну розробляють одяг для людей з інвалідністю, тяжкохворих та поранених. Що саме відрізняє таке вбрання від звичного та з якими проблемами доводиться мати справу авторам проекту – Юлія Касян розповість.

Відеосюжет:

http://podrobnosti.ua/media/videos/2018/5/23/novosti-za-2018-05-23-1200_b071e28351ab72838dd39325e6c456a4.mp4

Алла четвертокурсниця. Сім років тому дівчина пережила страшну хворобу – саркому кістки. Після чого втратила ногу. Замість неї тепер протез. Попри інвалідність, Алла веде активне життя і стежить за модою. От тільки підібрати актуальний та комфортний одяг – виходить не завжди.

«Когда ты приходишь в бутики, в магазины и на рынки, такой одежды ты не находишь, к сожалению. А если находишь, то то такие единицы, и это не является модным, не является комфортным и это действительно проблема. Хотела платье, но когда его меряла, оно показывало все мои недостатки», – говорить Алла, студентка нашого універистету.

Алла дізналася – в її університеті є проект, де розробляють одяг для людей з інвалідністю. Вирішила долучитися до шляхетної справи.

«Создаются эскизы, подбираются материалы, но самое главное – это работа непосредственно с заказчиком. Очень тяжело удовлетворить их потребности, даже те, которые они сами не всегда знают что им нужно. Тебе нужно подискать найти и подобрать что-то чтобы им было лучше», – говорить Ігор, аспірант Київського національного університету технологій та дизайну.

Над проектом спільно працюють студенти, аспіранти та викладачі. Щоб краще зрозуміти потенційних замовників, радяться з травматологами та хірургами. Окрім одягу для людей з інвалідністю, розробляють ще й шпитальний. Кажуть нині, під час війни, це особливо актуально.

«Ми ж не знаємо з яким видом поранення людина потрапляє. Можна зовсім відстігнути, повністю всю передню частину і зняти її. Потім провести те що потрібно і знову її пристібнути. Все ж таки хлопці молоді і вони мають відчувати себе молодими навіть на лікарняному ліжку», – говорить Наталія Супрун, доктор технічних наук, професор Київського національного університету технологій та дизайну.

Торік свої розробки автори проекту вже віддавали на тестування до столичного шпиталю. Кажуть, там такі вироби беруть з радістю. Але є нюанси.

«Зараз ми маємо таку невеличку проблему: ми зробили одяг і будемо шукати споживачів. Але не просто споживачів, а споживачів, які будуть моніторити. Тобто як вони відчувають, треба записувати, щоб ми знали що потрібно змінити», – говорить Наталія Супрун.

Наразі кожен виріб шиють індивідуально. Однак надалі автори мріють розробити розмірну сітку та виготовляти такий одяг у промислових масштабах.

Джерело: http://podrobnosti.ua/2242435-u-kiv-rozrobljajut-spetsodjag-dlja-nvaldv-ta-tjazhkohvorih.html

25.05.2018