КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Підведені підсумки наукової, науково-технічної та мистецької діяльності структурних підрозділів університету за 2018 рік

Протягом тижня у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулось декілька засідань науково-технічної ради з розгляду звітів про завершення заключних та проміжних етапів виконання держбюджетних НДР.

У минулому році набула поширення практика участі наукових колективів у  міжнародних грантових програмах, проектній  діяльності Кластеру легкої промисловості, суттєвого зростання кількості НДР  науковців університету, які фінансуються за кошти державного бюджету (в університеті  виконувалось 14 держбюджетних тем, 2 держбюджетні теми молодих вчених, 2 НДР за держбюджетним замовленням, 7 міжнародних проектів та 29 ініціативних тем).

Вагомі наукові результати одержали наукові колективи, які розробили біодеградабельні пакувальні матеріали, створені на основі модефікованого термопластичного крохмалю (науковий керівник д.т.н., проф. Савченко Б.М) та  створення біометричного пакету текстильних матеріалів, для комплексного оцінювання тактико-технічних і фізичних властивостей верхнього одягу військовослужбовців (науковий керівник, к.т.н., доц. Новак Д.С.).

Разом з цікавими презентаціями виконавці НДР представили інноваційні розробки (виготовлені прототипи, лабораторні зразки, дослідні макети тощо), створені при виконанні тем, зокрема: захисний одяг для пілотів військової авіації (науковий керівник д.т.н., проф. Колосніченко М.В.), новий асортимент одягу для поранених та шпитальний одяг з гнучкою морфологічною структурою (науковий керівник д.т.н., проф. Супрун Н.П.), декоративно-ужиткові вироби з біогенних матеріалів (науковий керівник д.т.н., проф. Гаркавенко С.С.), композитні фарби для захисту електроніки від електромагнітного випромінювання (науковий керівник д.т.н., проф. Барсуков В.З.).

 

 

 

Окремі засідання науково-технічної ради були присвячені розгляду звітів кафедр, на яких підведено підсумки їх наукової та науково-технічної діяльності за минулий  рік та окреслені перспективні напрями діяльності на 2019 рік.

 

Важливо відмітити, що наукові школи університету забезпечили відтворення, розвиток та використання науково-технічного потенціалу, впровадження сучасних техніки і технологій, створення та реалізацію нових видів конкурентоздатної продукції.

Разом з тим, варто відмітити, що сучасний стан вищої освіти в Україні зумовлює подальші  зміни концептуальних засад наукової та інноваційної діяльності університету. Це пов’язано із необхідністю підвищення конкурентоспроможності наукових досліджень, їх впровадження у реальне виробництво посилення міжнародної дослідницької складової.

Враховуючи специфіку університету,  доречно зауважити, що стратегічними напрямами наукової та інноваційної діяльності університету стали розробка новітніх технологій для індустрії моди, сучасних технологій дизайну одягу і взуття, ресурсоощадних виробництв.  Надзвичайно важливими розробками університету стали обладнання, матеріали та технології для підвищення обороноздатності нашої країни.

Науково-технічна рада своїм рішенням затвердила звіти за темами НДР і звіти кафедр з наукової, науково-технічної та мистецької діяльності.

22.12.2018