КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СПІЛЬНА СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНА ПРОЄКТНА ІНІЦІАТИВА УНІВЕРСИТЕТУ ІЗ «ТК-ДОМАШНІЙ ТЕКСТИЛЬ» «ШКОЛА ШВАЧОК» В ДІЇ

Потужний потенціал легкої промисловості України, зокрема швейного виробництва, сприяє економічному зростанню країни, позитивно впливає на соціальну сферу, в тому числі через створення робочих місць.

Торгово-виробнича група компаній «Текстиль-Контакт» є лідером легкої промисловості, якого визнають світові рітейли та впливові організації, зробила вагомий внесок у розвиток української легкої промисловості та економіки загалом. Досягнувши значних здобутків навіть під час війни – багатопрофільний холдинг удосконалюється, невпинно рухається вперед та розширюється, вивчає й запроваджує інновації, сучасні перспективні технології та розробки, підіймає планку якості та відповідальності, слідує модним трендам не забуваючи про класику, зберігає робочі місця, сплачує податки для підтримки економіки нашої країни та її обороноздатності у воєнний час. 

Результати зустрічі ректора КНУТД Івана Грищенко, доктора економічних наук, професора академіка НАПН України із засновником торгово-виробничої групи компаній «Текстиль-Контакт», Олександром Соколовським, та провідним партнером «ТК-Домашній Текстиль», Володимиром Марценюком щодо співпраці університету з ТОВ «ТК-Домашній Текстиль» вчергове засвідчили синергію освіти, науки, бізнесу та підтвердили нескореність українського холдингу викликам війни, щоденну невтомну, наполегливу роботу колективів та налаштованість на успіх.

15 березня 2024 року на підприємстві «ТК-Домашній Текстиль» відбулася урочиста церемонія вручення сертифікатів випускницям третьої групи «Школи швачок». Святковий захід відкрила проректор з наукової та інноваційної діяльності КНУТД, Людмила Ганущак-Єфіменко, доктор економічних наук, професор, лауреат Національної премії України імені Бориса Патона. У своїй надихаючій промові вона щиро привітала випускниць із завершенням навчання, вручила їм сертифікати про успішне закінчення «Школи швачок» та відзначила, що спільний проєкт Університету із «ТК-Домашній Текстиль» є важливою ініціативою, яка сприяє розвитку партнерства, надає можливість охочим здобути нові професійні навички та знання. Під час зустрічі Людмила Михайлівна наголосила, що співпраця між КНУТД, як провідного закладу вищої освіти України у сфері легкої промисловості, та «ТК-Домашній Текстиль» є особливо актуальною, адже розвиток легкої промисловості є одним із пріоритетів сьогодні, зокрема й для Університету в умовах війни та післявоєнної розбудови України. Натомість вона наголосила на тому, що ринок праці потребує таких фахівців, підготовка яких не можлива без якісної освіти.

Привітала випускників «Школи швачок» також Наталія Амінова, керівник відділу кадрів «ТК-Домашній Текстиль», та окреслила найближчі перспективи розвитку спільного проєкту, висловила побажання поглиблювати співпрацю з Університетом, в тому числі шляхом проходження практики майбутніми технологами та конструкторами одягу. 

Також взяли участь у заході представники університету Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, д.т.н., професор; Олена Григоревська, директор навчально-методичного центру управління підготовкою фахівців КНУТД, к.е.н., доцент. Ми безмежно радіємо успіхам випускниць з попередніх груп, які поповнили команду «ТК-Домашній Текстиль»!

В рамках урочистої церемонії вручення сертифікатів відбулося підведення підсумки проведеної роботи та обговорення майбутні перспектив навчання швачок.

В рамках спільного проєкту Київського національного університету технологій та дизайну із «ТК-Домашній Текстиль» з 4 березня до 15 березня 2024 року на базі виробничих потужностей підприємства відбувалося навчання здобувачів третьої групи «Школи швачок», яку складали 12 осіб.

Відповідно до програми підготовки професійно-теоретичні заняття проводили майстри Київського національного університету технологій та дизайну, а саме Марина Мархай розкривала ази з основ матеріалознавства у швейному виробництві, Євген Коробченко розповідав про принципи роботи швейних машин, що експлуатується, про їх обслуговування. Протягом десяти днів відбувалась професійно-практична підготовка учнів, Віталій Яловий розповідав про ази технології швейного виробництва. 

В рамках програми підготовки учні в «Школі швачок» отримали знання та навички щодо виконання різних швів на прямострочних універсальних машинах фірми «Jack», зокрема із застосуванням засобів малої механізації, обметування зрізів деталей виробів з різних матеріалів на машинах спеціального призначення фірм «Siruba» та «Jack». Для виготовлення зразків підприємство надало тканини, які виготовлені вітчизняним холдингом «Текстиль-Контакт».

Свій цінний доробок кожна учениця групи продемонструвала у альбомах, у яких зібрано виконані власноручно зразки швів та вузлів із різних текстильних матеріалів.

В перші дні «Школи швачок» представники підприємства провели для учнів змістовну, інформативну екскурсію. В ході двогодинної екскурсії керівник відділу кадрів, Наталія Амінова, познайомила учнів з процесом виробництва, цехами швейної фабрики та з різноманітним сучасним обладнанням. Вони відвідали підготовчий, розкрійний, швейний цехи підприємства, уважно спостерігали за процесом пошиття виробів. Учасники екскурсії зацікавлено розпитували Наталію Анатоліївну про організацію пошиття кухонних прихваток, рушників, дитячих курток та напівкомбінезонів, ділилися між собою враженнями від роботи вишивального та вистьобувального напіватоматів.

Досвід наполегливої повсякденної праці, успіхів і випробувань, набутий протягом  десятиліть, стійкі позитивні тенденції, синергія традицій та інновацій холдингу «Текстиль-Контакт» є надважливими в умовах війни та післявоєнної розбудови України!

Бажаємо всім випускникам «Школи швачок» реалізувати, розвинути набутті знання, навички та зробити вагомий внесок у розвиток швейної галузі! 

Наразі стартувала підготовка учнів четвертої групи «Школи швачок»!

18.03.2024