КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТУДЕНТИ-ПРАКТИКАНТИ КАФЕДРИ МОДИ ТА СТИЛЮ УНІВЕРСИТЕТУ НА ПОЛЬСЬКОМУ ШВЕЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ «FLAXPOL»

Відновлено співпрацю Університету з бізнес-партнером швейною фабрикою «Flaxpol» (м. Ключборг, Польща), започатковану в 2015 році, що перервалася через ковідні часи та повномасштабне вторгнення рф в Україну. Із 12 лютого до 9 березня 2024 року здобувачі вищої освіти кафедри моди та стилю за спеціальністю 182 «Технологія виробів легкої промисловості» успішно пройшли практику на швейному підприємстві, а саме:

‒      другого (магістерського) рівня ОПП «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» Аліна Собильська, Аліна Кічук;

‒      першого (бакалаврського) рівня ОПП «Конструювання та технології швейних виробів» Арендар Карина.

Традиційно сторона, що приймала взяла на себе витрати на проїзд, проживання, харчування студентів, які були направлені на практику.

 

Підприємство здійснює виробництво захисного одягу, зокрема антиелектростатичного, вогне-, кислотозахисного, продукція фабрики сертифікована, також упроваджено систему управління якістю ISO 9001.

У перші дні практики представники підприємства провели для студентів змістовну, інформативну екскурсію фабрикою, показали всі підрозділи. Здобувачі вищої освіти ознайомилися з процесом виробництва, цехами швейного підприємства та з різноманітним сучасним обладнанням.

Структура підприємства «Flaxpol», яке динамічно розвивається й упроваджує сучасні технології, містить експериментальний, підготовчий, швейний цехи та склад готової продукції. Використання програми «OptiTex» та внутрішньої системи «Hermes» значно підвищують якість виконаних робіт експериментального цеху шляхом автоматизації процесів проєктування виробів. У цьому цеху працюють конструктори, технологи, розкладники, дизайнер швейних виробів та вишивки, робочі місця яких автоматизовані через впровадження САПРо.

 

У розкрійному цеху також впроваджено САПР та використовуються напівавтоматичні настилочний та розкрійний комплекси, у швейному цеху – напівавтомати для виготовлення прорізних кишень, хомутиків тощо.

 

Під час оформлення замовлень підприємство надає професійні консультації замовникам з підбору пакету матеріалів та фурнітури із заданими характеристиками відповідно до призначення виробів. Окрім роботи із замовниками, підприємство також створює власні колекції, які можна придбати на офіційному сайті «Flaxpol».

 

Протягом проходження практики кожен здобувач освіти університету виготовив свій виріб, пройшовши всі етапи проєктування від розробки ескізу до пошиття виробу в швейному цеху, що дало можливість поглибити та закріпити теоретичні знання та практичні навички, здобуті під час вивчення освітніх компонент програми з конструювання та технології швейних виробів, конструкторсько-технологічної підготовки виробництва та комп’ютерного дизайну виробів.

  

Здобувачі вищої освіти кафедри моди та стилю з вдячністю та теплотою згадують доброзичливе ставлення керівника конструкторсько-технологічного бюро Юлію Томис та інших працівників, які зустріли студентів-практикантів та поділилися власним професійним досвідом, набутими знаннями та навичками для потреб фешн-індустрії.

Висловлюємо щиру подяку президенту компанії Zdzisław Lityńsk та керівництву ТОВ «Flaxpol» за організацію та проведення практики, надання виробничих потужностей фабрики, експертні поради для навчання затребуваних майбутніх технологів, модельєрів-конструкторів одягу та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

18.03.2024