КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТУДЕНТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 017 «ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ» ОЗНАЙОМИЛИСЯ З ВІЙСЬКОВО-ІСТОРИЧНОЮ СПАДЩИНОЮ УКРАЇНЦІВ У «КИЇВСЬКІЙ ФОРТЕЦІ»

Під час війни стало очевидним, що почуття любові до своєї Батьківщини, національна ідентичність, повага до власної історії та культури, міцне здоров’я та фізичний гарт характеризують готовність до захисту України. Сьогодення вивело на новий рівень уявлення про патріотичне виховання студентської молоді, для якого мають використовуватися усі можливі засоби, у тому числі, вивчення військово-історичної спадщини українців.

21 березня 2024 р. здобувачі вищої освіти зі спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» у супроводі доцентки кафедри фізичного виховання та здоров’я Ольги Внукової побували на екскурсії у Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця», що знаходиться на території Головного військового клінічного госпіталю м. Києва. Побіля входу до госпіталю у грудні минулого року було встановлено пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському, який потрапив у полон до росіян і був розстріляний ними за слова «Слава Україні». Студенти вшанували пам’ять Героя.

Київська фортеця є єдиною в Україні пам’яткою фортифікаційної споруди XVIII–XIX ст. Госпітальне укріплення було зведене протягом 1836-1851 рр. на вершині Черепанової гори, де розміщувалися з 1755 р. дерев’яні госпітальні бараки, ніколи в якості оборонної споруди не використовувалось. Студенти з цікавістю розглядали музейні експозиції про історію фортифікації з часів Трипільської культури до початку ХХІ ст., відчуваючи дух історичних баталій.

 

Особливе зацікавлення та обговорення стосувалось експонатів часів Козаччини, зокрема, амуніції козаків. Також студенти уважно оглянули унікальну виставку кулеметів та іншої зброї часів першої, другої світових воєн та сучасного періоду, які представлені із приватних колекцій.

 

Студенти побували у оборонних спорудах – капонірах, у тому числі Косому капонірі, який після придушення польського повстання 1863-1864 рр. був пристосований для утримання політичних в’язнів: до амбразур і бійниць прилаштували залізні грати. Студенти оглянули камери простих в’язнів та офіцерів, карцер, особисті речі засуджених, скульптури жандарма та капелана.

 

Також студенти відвідали представлену у музеї виставку, присвячену сучасним волонтерам, на якій ознайомились із особливостями роботи різних волонтерських організацій і груп. Побачили стяги та шеврони військових частин, яким допомагають волонтери, фотографії та інші експонати. Це нікого не залишило байдужим. В умовах воєнного часу в Україні волонтери забезпечують надійний тил нашій армії та підтримку переселенцям.

 

 

Екскурсія дала можливість студентам краще зрозуміти військову справу, її історичні аспекти, усвідомити героїзм сучасників та необхідність постійного захисту Батьківщини. Такі заходи сприяють формуванню патріотичних почуттів майбутніх фахівців з фізичного виховання та спорту.

Тримаємо освітній фронт разом!

26.03.2024