КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ВІДОМОГО УКРАЇНСЬКОГО ХУДОЖНИКА МАТВІЯ ВАЙСБЕРГА ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ КНУТД

27 березня 2024 року відбулася зустріч із відомим українським живописцем, графіком та книжковим ілюстратором Матвієм Вайсбергом. Лекція-діалог за темою «Сучасне мистецтво» пройшла в дружній творчій атмосфері ознайомлення з українським мистецтвом.

Матвій Вайсберг, член Всеукраїнської творчої спілки художників «БЖ-АРТ», один з основоположників напряму «київський ар’єргард», автор ілюстрацій до творів Шолом-Алейхема, К. Юнга, Х. Ортеги-і-Гассета та ін. Роботи видатного митця презентувалися у численних персональних та групових виставках в Україні, США, Канаді, Великій Британії, Польщі, Грузії, Нідерландах та багатьох інших країнах світу.

Під час зустрічі Матвій Семенович розповів присутнім свою біографію, шлях становлення як художника та відомої особистості, основні напрями діяльності та творчості, про власні проєкти, наприклад, про унікальний мистецький проєкт «Стіна» – 28 картин, написаних ним упродовж 40 днів у січні-березні 2014 року під час подій Революції Гідності, символічний мурал у Бабиному Яру, книжкові видання «Дорожній щоденник», «Спогади» тощо.

Колосальний досвід митця та його енциклопедичні знання з мистецтва захопили слухачів лекції. Цікаво було почути здобувачам освіти про сучасні напрями мистецтва, про розвиток української художньої школи. Талановитий художник вдумливо підходить до сворення своїх шедеврів, має багатий арсенал прийомів та засобів, який використовує в своій творчості. Також митець розповів про твочість видатних українських художників: Алли Горської, Олександра Ройтбурга, Ігоря Диченка, Владислава Шерешевського, Ольги Петрової та інших.

На лекції були присутні викладачі університету та здобувачі освіти факультету дизайну, факультету мистецтв і моди й інших факультетів та інститутів КНУТД. Студенти й викладачі активно ставили запитання про сучасних українських художників, сучасні напрями в українському живописі, актуальні тенденції в мистецтві.

Щиро дякуємо пану Матвію за безцінний досвід, за щиру відверту розмову, за цікаву лекцію і сподіваємось на продовження циклу лекцій!

28.03.2024