КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАХИСТ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ОП «ДИЗАЙН СЕРЕДОВИЩА» НА КАФЕДРІ ДИЗАЙНУ ІНТЕР’ЄРУ І МЕБЛІВ

У перший тиждень весняного навчального семестру на кафедрі дизайну інтер’єру і меблів відбулися захисти навчальної, виробничої та переддипломної практик майбутніх дизайнерів середовища – здобувачів вищої освіти освітньої програми «Дизайн середовища» першого (бакалаврського) рівня.

Метою навчальної практики студентів першого курсу було виконання комплексних начерків предметів меблів з натури, а також власних концепцій меблевих виробів. Кожен комплексний начерк мав складатися з декількох зображень, різних ракурсів, ортогональних проєкцій, виносок з цікавими деталями та матеріалами, вигляду-вибуху, пояснювальних написів тощо. На першому тижні практики студенти замальовували предмети меблів, що їх оточують удома або гуртожитку, у наступні тижні вони разом із керівником практики відвідували меблеві торгівельні центри, виставки, музеї. 

 

 

Перегляд звітів з навчальної практики студентів 1 курсу ОП «Дизайн середовища»

 

У день захисту студентами було представлено звіти про практику та комплекти начерків. Огляд робіт було проведено Олександрою Шмельовою-Нестеренко, керівником навчальної практики, доцентом, Данилом Косенком, завідувачем кафедри, кандидатом мистецтвознавства, доцентом та Тетяною Булгаковою, кандидатом технічних наук, доцентом.

Під час навчальної практики на базі КНУТД здобувачі другого курсу поглиблювали навички використання спеціалізованого програмного забезпечення для розробки дизайн-проєктів. Завдання практики передбачало розроблення проєкту меблевого виробу для сидіння (стільця або крісла), виконання засобами CAD креслень загального виду, подетальних креслень та розкрою матеріалу. За виконаними кресленнями студенти виготовляли масштабні моделі спроєктованих виробів з використанням верстатів лазерної різки. Крім того, треба було розробити в програмах графічного дизайну презентаційний матеріал до проєкту.

 

Перегляд звітів про навчальну практику студентів 2 курсу ОП «Дизайн середовища»

 

Результати навчальної практики студентів 2 курсу ОП «Дизайн середовища»

 

Огляд студентських робіт та захист звітів про практику здобувачів освіти 2 курсу було проведено Данилом Косенком, керівником практики, завідувачем кафедри, Тетяною Булгаковою, доцентом та Ігорем Антоненком, старшим викладачем.

Студенти третього курсу проходили виробничу практику у дизайн-студіях та на підприємствах меблевої галузі Києва (ТОВ «Елдоор», ТОВ «Кронас-Трейд», ТОВ «Майстерня Кассоне», ТОВ «Тайгер», ФОП «Філунець»). Під час практики здобувачі ознайомилися з роботою підприємств, вимогами до виготовлення проєктної документації, розробляли дизайн-проєкти реальних об’єктів за вимогами роботодавця.

 

Проходження виробничої практики студентів 3 курсу ОП «Дизайн середовища» на виробництві ТОВ «Елдоор» та в дизайн-студії ТОВ «Майстерня Кассоне»

 

Захист звітів про практику у студентів 3 курсу приймали Данило Косенко, керівник практики, завідувач кафедри, та Руслан Агліуллін, доктор філософії, доцент.

Під час переддипломної практики здобувачі четвертого курсу проводили власне передпроєктне дослідження за тематикою кваліфікаційної роботи: вивчали нормативну та наукову літературу за темою, досліджували світовий та вітчизняний досвід проєктування аналогічних об’єктів, архітектурну ситуацію об’єкта проєктування та цільову аудиторію. Керівництво практикою здійснювали викладачі кафедри – керівники кваліфікаційних робіт майбутніх бакалаврів. Захист звітів про практику приймали Данило Косенко, завідувач кафедри, Руслан Агліуллін, доцент та Світлана Остапик, асистент.

Практична підготовка є невіддільною складовою освітньої програми «Дизайн середовища», дає можливість студентам поглибити знання та навички з фахових дисциплін у виконанні реальних проєктів, забезпечує зв’язок викладачів кафедри, студентів та роботодавців.

05.04.2024