КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КНУТД ДОЄДНУЄТЬСЯ ДО МЕРЕЖІ КУЛЬТУРНОЇ СПІВПРАЦІ «ІНІЦІАТИВА ТРЬОХ МОРІВ»

Наш університет дотримується мети – позиціонування КНУТД як найкращого і впливового на міжнародному рівні університету технологій із якісною освітньою підготовкою та високою науковою репутацією, тому активно розвивається культурна діяльність і напрям креативних індустрій. За ініціативи й підтримки ректора університету Івана Грищенка, академіка НАПН України, доктора економічних наук, професора КНУТД став членом Мережі культурної співпраці «Ініціатива трьох морів» (3SICCN – Three Seas Initiative Cultural Cooperation Network).

Мережа «3SICCN» – консорціум наукових і освітніх установ, музеїв, галерей, університетів художнього і дизайнерського спрямування, асоціацій художників та митців, які ініціюють співпрацю в проведенні досліджень у галузі культури та мистецтва для підтримки взаємної інтеграції та кращого усвідомлення цінності культурної різноманітності та спільної ідентичності її учасників. Ініціатива 3SI відкрита та поліцентрична, діє у дусі плюралізму, взаємного зацікавлення, спрямована на перспективу розвитку Європейського Союзу та керується логікою структурної згуртованості ЄС. Ключовими напрямами проєкту є дослідження і вдосконалення освітньої й культурної політики та державних інвестицій, пов'язаних з культурою, в різних країнах.

9–11 квітня 2024 року у Вільнюсі (Литовська республіка) відбудеться саміт «Three Seas Initiative» та конференція «3SI cultural cooperation area. Art and science, public policies, education and business / 3SI Простір культурної співпраці. Мистецтво та наука, державна політика, освіта та бізнес». У рамках роботи бізнес-форуму «3 Seas Business Forum Vilnius 2024» заплановане підписання Іваном Грищенком, ректором нашого університету, багатосторонньої угоди про створення мережі культурного співробітництва ініціативи «Three Seas Initiative».

Бенефіціари проєкту – Університет комісії національної освіти та Мистецька фундація Three Seas Initiative (Краків, Польща). З-поміж членів Мережі культурної співпраці «Ініціатива трьох морів» такі заклади вищої освіти і установи: Київський національний університет технологій та дизайну (Україна); Афінська школа образотворчих мистецтв (Греція); Університет Вітаутаса Великого (Вільнюс, Литва); Львівська національна академія мистецтв (Україна); Національний музей сучасного мистецтва MNAC (Бухарест, Румунія); Словацька національна галерея, Галерея Петра Міхала Богуня в регіоні Ліптов (Словаччина); Оломоуцький художній музей – Центральноєвропейський форум (Чеська Республіка); Музей фотографії MUFO у Кракові (Польща); acb Gallery (Будапешт, Угорщина); Центр сучасного мистецтва (Грац, Австрія); AICA International (Париж, Франція).

3SICCN позиціонує сферу мистецтва, дизайну, освіти та творчих індустрій не лише як простір публічної дипломатії, а й як важливий сектор економіки регіону, що має значний вплив на життя громадян та значні фінансові обсяги. Напрями діяльності мережі широкі та спрямовані на її розбудову, співпрацю між університетами та факультетами в галузі культури і мистецтва, підтримку академічних обмінів науково-педагогічними працівниками, студентами та докторантами, організацію заходів у публічному просторі із залученням широкої аудиторії до презентації та інтерпретації місцевої культури в різних локаціях регіону тощо. Завершальною подією співпраці стане фестиваль мистецтв «Three Seas Initiative», який розпочнеться у 2025 році і триватиме два роки в багатьох країнах.

 

Інформація про мережу культурної співпраці «Three Seas Initiative» лінк

Сайт 3SI Business Forum лінк 

05.04.2024