КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 182 «ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» ІЗ ПОТЕНЦІЙНИМ СТЕЙКХОЛДЕРОМ ТОВ «УКРАЇНСЬКІ КОЗАКИ»

КНУТД співпрацює з багатьма стейкхолдерами-партнерами, які допомагають удосконалити освітній процес у рамках освітніх програм спеціальності 182 «Технології легкої промисловості». Співпраця з Університетом покликана посилити кадровий потенціал підприємств завдяки нашим студентам і випускникам, а партнери забезпечують здобувачам освіти можливість проходження практики, стажування та надалі працевлаштування у компанії.

11 квітня 2024 року в Київському національному університеті технологій та дизайну в рамках заходів Тижня текстильної і легкої промисловості за ініціативи Наталії Остапенко, декана факультету мистецтв і моди, відбулася лекція стейкхолдерів - представників ТОВ «Українські козаки» для студентів та викладачів кафедри моди та стилю, кафедри технології моди факультету мистецтв і моди.

Наталія Прядка, керівник відділу з персоналу та Алла Морозовська, керівник відділу виробництва ознайомили здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти ОПП «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості», ОПП «Конструювання та технології швейних виробів», ОПП «Індустрія моди», ОПП «Текстильні технології моди та інтер’єрного простору» з історією компанії, асортиментом продукції, матеріально-технічною базою виробництва.

Спікери розповіли про напрями діяльності української виробничо-торгової компанії, з-поміж яких виробництво військової амуніції (тактичний одяг, амуніція), одягу із текстилю, аксесуарів із шкіри (сумки, гаманці, аксесуари). Також наголосили на сучасних трендах в галузі та перспективах майбутнього працевлаштування здобувачів освіти в сфері швейного виробництва. Зокрема, класифікувала основні професійні компетентності, які найбільше потрібні на сучасному ринку праці: від знання перспективних нині, сучасних автоматизованих систем проєктування та інструментальних засобів до особистих людських якостей майбутніх працівників. Цікаво також було почути про порядок нарахування та орієнтовний рівень заробітної плати різних фахівців в умовах теперішнього стану галузі.

Усіх присутніх вразила історія створення компанії в перші дні вторгнення російських військ на територію України та поєднання професійного досвіду, волонтерської діяльності і бажання підтримати країну для виробництва військової амуніції, яку одразу і безкоштовно відправляли в зону бойових дій. Слухачі з цікавістю слухали про перепрофілювання виробництва на виготовлення виробів для українських військових та учасників тероборони м. Києва, про волонтерську діяльність та стрімке розширення в перші дні війни.

Спікери також проаналізували виклики і складнощі роботи швейного підприємства під час війни, перспективи та розвиток виробництва, особливості постачання матеріалів та вибору фурнітури, специфіки сертифікації швейних виробів військового призначення.

Під час заходу представники компанії «Українські козаки» наголосили, що навіть в умовах воєнного стану в Україні є можливість для започаткування та розвитку бізнесу в швейній галузі й сьогодні багато виробників потребують саме працівників із кваліфікацією в текстильній та швейній галузях. То ж, фахівці спеціальності 182 «Технології легкої промисловості» – модельєри, конструктори, технологи з виробництва одягу, взуття, аксесуарів, сьогодні, як ніколи, затребувана на ринку праці.

Зустріч пройшла в доброзичливій атмосфері, була не лише інформативною та змістовною, а й викликала зацікавлення та спонукала до жвавого обговорення здобувачів вищої освіти та викладачів. Учасники заходу ставили запитання, на які отримали вичерпні відповіді та корисні поради. Особливо викладачів зацікавили сучасні матеріали, технологічні рішення та обладнання для виготовлення військового одягу. Стейкхолдери поділилися професійним досвідом з виготовлення певних елементів спеціального одягу та спорядження. Після обговорення студенти із цікавістю розглядали зразки продукції, яку надали лектори.

Наталія Остапенко висловила вдячність роботодавцям за оперативний відгук на ініціативу, яка дає можливість молоді отримувати менторство, вчитися та готуватися до майбутньої професійної кар’єри. Наталія Валентинівна також запропонувала долучитися до заходу КНУТД «Дні кар’єри», який заплановано 30.04.2024 р. та запрошувати здобувачів освіти спеціальності 182 «Технології легкої промисловості» на підприємство для проходження практики.

Представники ТОВ «Українські козаки» висловили готовність всіляко сприяти започаткованій співпраці, в тому числі практичній підготовці здобувачів вищої освіти через надання можливості проходження виробничої практики на підприємстві до того як вони розпочнуть свій кар'єрний шлях. Це розширює горизонти, таланти та можливості для молоді!

20.04.2024