КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВЕЛИКОДНЯ СВІТЛИЦЯ

24 квітня 2024 року в рамках тижня гостинності в Навчально-науковому інституті культури і креативних індустрій кафедрою філософії та культурології проведено лекцію «Писанкарство як унікальне мистецтво» та майстер-клас з писанкарства. У заході взяли участь здобувачі вищої освіти 1 курсу Університету. Модератор заходу – Руслана Множинська, кандидат філософських наук, доцент.

Основна мета зустрічі ознайомлення із філософським тлумаченням української орнаменталістики, історією писанкарського мистецтва, секретами майстерності й занурення в глибинну сутність давньослов’янської міфології та популяризація традицій українського народу, що передаються від покоління до покоління.

Чому писанку малюють на яйці? Бо воно символізує таємницю виникнення світу. Це відображено у міфах і легендах багатьох народів світу.

Що вимальовували на писанці? Те, що і на вітальних листівках. Але суть писанки не тільки в красивих візерунках. Справжня писанкарка намагалася якнайточніше передати давні символи, які існують віками.

Українська писанка стала невід’ємною частиною Великодня. Писанку вважали чудодійною вже з нанесенням на неї орнаменту. Це своєрідний оберіг, завдяки якому ми на якийсь час повертаємося в далеке минуле нашого народу, відчуваємо духовну єдність поколінь, вона є місточком між людьми.

 

 

Кафедра філософії та культурології щиро бажає усім весняного оновлення і духовного пробудження!

25.04.2024